Θρησκευτικά είδη
Η Κυριακούλα Μόσχου ήρθε με τους γονείς της από το Εγγλεζονήσι της Μικράς Ασίας το 1922, όταν ήταν περίπου 11 χρονών. Ο πατέρας της πέθανε νωρίς, όπως και ο σύζυγός της. Έτσι, στο σπίτι της οδού Καλλιπόλεως, στη Νέα Ιωνία Βόλου, έζησε η Κυριακούλα με τη μητέρα της, τη Μαριγή, και τους δύο γιούς της, τον Σταύρο και το Νίκο. Για να ζήσουν, η Κυριακούλα δούλεψε ως κεντήστρα, πλύστρα, καθαρίστρια και εργάτρια στο εργοστάσιο του Ματσάγγου.
Την συνέντευξη και τις εικόνες παραχώρησε η εγγονή της Κυριακούλας Μόσχου και συνονόματη, Κυριακή Μόσχου.
Η Κυριακή συμμετέχει σε δράσεις που αφορούν τους μικρασιάτες πρόσφυγες και ασχολείται με τη λαογραφία καθώς μεταφέρει τις μνήμες και τις γνώσεις της για την περίοδο της μετανάστευσης με αφορμή όσα της έχει μεταφέρει η γιαγιά της, Κυριακούλα.
...Ήτανε τέσσερις εικόνες, τώρα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς ''καλά δεν μπορεί να είχανε και κάτι άλλο αξίας; Και κάτι άλλο αξίας θα είχανε, πως πήραν μόνο τις εικόνες;''. Αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από το Εγγλεζονήσι δύο φορές. Τη μία το 1914 με τον πρώτο διωγμό και την άλλη το 1922. Έφυγαν το 1914, πήγαν στα νησιά, απέναντι στη Χίο, στη Μυτιλήνη, οι περισσότεροι από το Εγγλεζονήσι, και το 1919 όταν ο ελληνικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη, ξαναγυρίσαν πίσω και ξαναστήσαν, βρήκαν τα σπίτια τους τις περιουσίες τους και ξαναστήσαν τη ζωή τους από την αρχή. Πιθανόν να πίστευαν ότι θα ξαναγυρίσουν, οπότε το μόνο πράγμα που πήρανε ήταν οι εικόνες γιατί δεν ήθελαν να τις αφήσουν στα χέρια των Τούρκων, να τις βρούνε καμένες, ποδοπατημένες κλπ. Έτσι με αυτές ταξίδεψαν, πέρασαν όλο το Αιγαίο και έφτασαν εδώ...
Απόσπασμα από την συνέντευξη με την κ. Κυριακή Μόσχου
Δοχείο αγιασμού
Η κυρία Ουρανία Σταματιάδου-Κουτσογιάννη, εγγονή της συνονόματης γιαγιάς της, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι».
Ένα από τα οικιακά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοι της, είναι το ασημένιο δοχείο με ανάγλυφη την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Το αντικείμενο αυτό για την ίδια, είναι κομμάτι της ιστορίας της οικογένειάς της και πιστεύει ότι η αξία του βρίσκεται στο μοίρασμα της ιστορίας αυτής, και στη διάσωσή της.
Από την συνέντευξη με τη κ. Σταματιάδου
Σφραγίδα πρόσφορου
Η ξύλινη σφραγίδα πρόσφορου από την οικογένεια Μάκη Χριστοφορίδη (πάνω όψη -αριστερά, κάτω όψη -δεξιά)
Η οικογένεια του Μάκη Χριστοφορίδη ήρθε από το Γκέλβερι της Καππαδοκίας σε περίοδο ειρήνης, κι έτσι είχαν τη δυνατότητα να φέρουν αρκετά πράγματα. Ανάμεσα στα αντικείμενα που επέλεξαν να πάρουν μαζί τους ήταν και η συγκεκριμένη ξύλινη σφραγίδα, με την οποία φτιάχνανε τις λειτουργιές τους.